نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود ؟

نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود ؟

نمونه برداری از پروستات چگونه انجام میشود ؟

نمونه برداری از پروستات

بیوپسی غده پروستات ، آزمایشی برای برداشتن نمونه های کوچک از بافت پروستات است تا بتوان آنها را درزیر میکروسکوپ مورد مطالعه قرار داد. برای انجام این کار سوزن نازکی از طریق رکتوم و مجرای ادراری و یا از طریق ناحیه تتانوس و کیسه بیضه عبور داده میشود(بیوپسی ترنس رکتال و بیوپسی پرینیوم). این نمونه بافتی که در هنگام بیوپسی برداشته شده است برای بررسی وجود سلول های سرطانی مورد مطالعه قرار میگیرد . بیوپسی زمانی انجام میشود که در تست های خونی مقدار بالای آنتی ژن اختصاصی پروستات مشاهده شود (PSA) و یا اینکه پس از معاینه رکتال با استفاده از دستگاه مشخص شود که غده پروستات غیر عادی است یا توده دارد.

بیوپسی پروستات برای مشخص کردن ماهیت توده یافته شده در پروستات و همچنین علت بالا رفتن مقدار آنتی ژن اختصاصی پروستات در خون انجام میشود. اگر بیمار هرگونه مشکل خونریزی داشته باشد نسبت به لاتکس یا هر داروی دیگر در صورت انجام بیوپسی ، پزشک به شما دستوراتی در رابطه با عدم مصرف غذا و مواد آشامیدنی ارائه خواهد نمود که باید این دستورات را دقیقا انجام داد. اگر در صورتی که پزشک از شما بخواهد در روز عمل داروی خاصی را مصرف کنید آن را با مقدار اندکی آب مصرف نمایید. در هنگام اماده سازی برای انجام بیوپسی رگ گیری انجام شده و دارو های آرامبخش در حدود یک ساعت قبل از نمونه برداری تجویز میشود . بیمار باید قبل از نمونه برداری لیستی از تمام داروهای مصرفی از جمله مکمل های گیاهی را به پزشک ارائه دهد.

 

در صورت داشتن هرگونه حساسیت ، مخصوصا به بیهوشی ، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین درمورد بیماری اخیر یا سایر شرایط پزشکی به پزشک خود اطلاع داده شود. برای جلوگیری از خونریزی بیش از حد در حین و پس از بیوپسی ، ممکن است از بیمار خواسته شود که به مدت هفت تا ده روز استفاده داروهای رقیق کننده خون را متوقف یا محدود کند. برای بررسی لخته شدن خون در روز عمل ، ممکن است آزمایش خون لازم باشد. به بیمار توصیه میشود که برای جلوگیری از عفونت ، یک یا دو روز قبل از بیوپسی و صبح روز عمل قرص آنتی بیوتیک مصرف کند.

انجام نمونه برداری پروستات با برخی ریسک های جزئی همراه است که عبارتند از :

  • عفونت که این عارضه در مردانی که پروستاتیت تشخیص داده نشده دارند ، شایع تر است معمولا قبل از نمونه برداری آنتی بیوتیک برای بیمار تجویز میشود تا جلوی گسترش عفونت گرفته شود.
  • خونریزی در مجرای ادراری و مثانه ، این خونریزی میتواند باعث به وجود آمدن هماتوم ، ناتوانی برای ادرار کردن و تکرار ادرار شود . خون در اسپرم وادرار در روزهای بعداز عمل معمول است. اما معمولا طی یک یا دو هفته از بین میرود. خون در مدفوع در زوهای بعد از عمل کاملا رایج است.
  • خون ریزی از ناحیه رکتوم ، در صورت انجام بیوپسی ترانس رکتال ممکن است اندکی خونریزی از رکتوم دو تا سه روز از نمونه برداری وجود داشته باشد.
  • واکنش آلرژی نسبت به عوامل بی حسی استفاده شده در هنگام بیوپسی
  • به ندرت احتباس ادرار یا ناتوانی موقتی در دفع ادرار ، میتواند به دلیل انسداد مجرای ادرار رخ دهد. با قرار دادن یک لوله لاستیکی استریل معروف به کاتتر در مجرای ادرار برای رفع انسداد ، این مسئله برطرف میشود.
  • دستگاه های پزشکی کاشته شده که حاوی فلز هستند ممکن است در حین معاینه تصویر برداری MR از کار بیوفتند و یا باعث مشکل شوند.
  • در صورت تزریق ماده حاجب ، احتمال بروز واکنش آلرژیک بسیار ناچیز است .چنین واکنش هایی معمولا خفیف بوده و به راحتی توسط دارو کنترل میشوند. اگر علائم آلرژیک را تجربه کردید ، یک رادیولوژیست یا پزشک دیگر برای کمک فوری در دسترس خواهد بود.

چگونگی انجام بیوپسی پروستات

نمونه برداری توسط پزشک ا نجام میشود که دارای تخصص لازم در ارتباط با مشکلات ادراری تناسلی است. نمونه برداری ممکن است در مطب پزشک کلینیک جراحی یا اتاق عمل بیمارستان انجام شود قبل از نجام بیوپسی پروستات آنتی بیوتیک هایی تجویز میشود تا از عفونت جلوگیری شود. معمولا از اولتراسوند ترانس رکتال برای هدایت سوزن نمونه گیری درهنگام بیوپسی پروستات استفاده میشود.

بیمار ممکن است هنگامی که سوزن نمونه برداری فرو برده میشود اندکی احساس فشار کنند. برای انجام نمونه برداری ترانس رکتال ممکن است هنگامی که پروب سونوگرافی حرکت داده میشود یا پزشک از انگشتان خود استفاده میکند بیمار اندکی احساس فشار در ناحیه رکتوم داشته باشد.

وقتی سوزن نمونه برداری در غده ی پروستات فروبرده میشود ممکن است بیمار ناگهان سوزش گذرایی را احساس کند. معمولا چندین نمونه بیوپسی گرفته میشود. پس از بیوپسی از شما خواسته میشود از انجام فعالیت های شدید برای حدود ۴ ساعت اجتناب نمایید. ممکن است درد خفیفی را در ناحیه لگن احساس کنید و تا ۵ روز در ادرار خون مشاهده نمایید. همچنین ممکن است تغییر رنگ جزئی تا یک ماه پس از نمونه برداری در منی مشاهده شود.

اگر نمونه برداری ترانس رکتال انجام شده باشد ممکن است دو تا سه روز پس از نمونه برداری شاهد خونریزی از ناحیه مقعد باشید. در صورت انجام نمونه برداری به صورت ترانسیورترال تا چند ساعت پس از نمونه برداری شما کاتتر ادراری گذاشته میشود . همچنین ممکن است لازم باشد برای چند روز پس از نمونه برداری داروهای انتی بیوتیک مصرف کنید. اگر از بیهوشی عمومی برای شما مورد استفاده قرار گرفته باشد پس از نمونه برداری برای چند ساعت به اتاق ریکاوری برده میشود ممکن است لازم باشد هماهنگی هایی برای رساندن شما به خانه انجام دهید در خانه ممکن است خارش نواحی مختلف بدون و خستگی احساس نمایید.

پس از بیوپسی باید در صورت داشتن یکی از علایم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:

  • خونریزی شدید یا خونریزی که برای بیش از دو یا سه روز ادامه پیدا کند
  • افزایش درد
  • تب کردن
  • ناتوانی برای ادرار کردن ظرف مدت هشت ساعت یا مشاهده خون در ادرار برای بیش از دو یا سه روز

نمونه برداری از غده پروستات به چه دلیل انجام میشود؟

نمونه برداری از غده پروستات به منظور جمع آوری نمونه هایی از بافت پروستات انجام میشود تا بتوان آنها را در زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار داد معمولا پس از مدت ۱۰ روز میتوان به نتایج دست پیدا کرد اگر سلولهای سرطانی شناسایی شود معمولا درجه ابتلا مشخص میشود. این درجه میزان تهاجمی بودن سرطان را نشان میدهد.

عوامل موثر بر نمونه برداری پروستات

عواملی که بر نمونه برداری پروستات اثر میگذارند و به واسطه آنها ممکن است نتوانید نتایج مناسبی از نمونه برداری پروستات بگیرید عبارتند از :

  • ممکن است در نمونه برداری میزان مناسب و کافی بافت وجود نداشته باشد تا بتوان بر اساس آن به تشخیص رسید.
  • احتمال غفلت از وجود سرطان به واسطه ی اندک بودن مقدار بافت برداشته شده.

 

سونوگرافی خورشید

اشتراك گذاری نوشته


× ثبت نوبت آنلاین رایگان